
کلیدهای رفتار با کودک پنجساله
اکرم کرمی، مارتی وایت
«کلیدهای رفتار با کودک پنجساله» نوشته دکتر مارتی وایت(-۱۹۵۴)، روانشناس کودک است.
هدف این کتاب ارائه رهنمودهایی است تا شما به عنوان پدر و مادر بدانید که از کودک پنجساله خود چه انتظاری داشته باشید. همچنین برای مواجهه با تغییرات خاصِ این سن توصیههایی ارائه شده است. در فصل یک، تحت عنوان «رشد کودک پنجساله»، بر قابلیتهای فرزند شما تأکید میشود و رشدِ شناختی، زبانی، حرکتی، اجتماعی و عاطفی وی مورد توجه قرار میگیرد. هنگام مطالعه، توجه داشته باشید که آنچه در این بخش آمده، به عنوان رهنمود ارائه شده است.
فصل دو، تحت عنوان «شخصیت کودک شما»، به موارد و نگرانیهایی میپردازد که استقلالطلبی کودک شما به آن دامن میزند. وقتی کودک سرکشی و وابستگی چهارسالگی را پشتسر میگذارد و به فردی مددکار و متکی به خود تبدیل میگردد، والدین سردرگم میشوند.
در فصل سه، پیشنهادهایی جهت تقویت رشد کودک در زمینههای مختلف ارائه شده است. وقتی کودک به پنجسالگی میرسد، توان وی برای تکمیل کارها بیشتر میگردد و از وابستگیاش به والدین کاسته میشود. هرچند پذیرفتن این واقعیت برای والدین دشوار است که طفل دیروزی آنها در حال بزرگ شدن است، اما توجه به این نکته مهم است که اگر به کودکان مسئولیت واگذار کنند و به آنها فرصت دهند تا خودشان آن را انجام دهند، بزرگسالانی خودکفا بار خواهند آمد. همچنین در این فصل توصیههایی جهت منضبط ساختن کودک پنجساله ارائه شده است.
در پایان، شادیها و نگرانیهای ورود به مدرسه بررسی میگردد. اکثر کودکان پنجساله به کودکستان میروند. چه این اولین تجربه کودک از مدرسه رفتن باشد و چه نباشد، سؤالات و نگرانیهایی را به دنبال خواهد داشت. آیا کودک شما برای ورود به مدرسه آماده است؟ از اولین جلسهای که معلم با اولیا دیدار میکند، چه انتظاری میرود؟ چگونه میتوان مهارت خواندن و نوشتن را در کودک پرورش داد؟ اینها موضوعهایی است که در این بخش به آن پرداختهایم.
تغییرات چشمگیری در زبان کودکان پنجساله مشاهده میشود، به ویژه از لحاظ ارتباط مطالب و جملات، و اختصار کلام. پاسخهایشان صریح و کوتاه میگردد. سؤالاتشان ارتباط بیشتری با هم دارد و به منظور کسب آگاهی سؤال میکنند.
به یاد داشته باشید که کودکان بیشتر از آنچه میتوانند بیان کنند، درک میکنند. به همین دلیل وقتی با کسی گفتگویی میکنید که فرزندتان نباید بشنود، مراقب باشید این مطالب به گوشش نخورد.
کودک پنجساله شما میتواند با قطعات لگو خانهسازی کند، دکمههای لباس را باز کند و ببندد و بند کفش خود را ببندد.
به عنوان والدین چگونه میتوانید رشد حرکتی کودک خود را پرورش دهید؟ نخست اینکه کودک خود را در تمام فعالیتهای فیزیکی شرکت دهید تا هماهنگی بین اعضای بدن او بیشتر شود. دویدن، پریدن و پرتاب توپ، همگی رشد حرکتی درشت کودک شما را تقویت میکنند.