
سری کتاب های آموزش سواد مالی برای کودکان
آموزش کودکان در مورد سواد مالی بسیار ضروری است و دانشی است که در زندگی آینده به آن نیاز جدی دارند. پس لازم است هر چه زودتر این آموزشها را شروع کنیم و فرصتهایی را پیش نیاوریم که به فرزندان خویش نشان دهیم که ارزش پول چیست و چگونه باید آن را مدیریت کنند.
امروزه بحث مدیریت پول و آموزش آن به کودکان بسیار فراگیر شده است. در دنیای امروز که به سرعت در حال تغییر و پیشرفت است اگر مهارت های لازم در مورد پول به کودکان آموزش داده نشود، در بزرگسالی حتما دچار مشکلات بسیاری خواهند شد. اما سوالی که همیشه ذهن پدر و مادر ها را درگیر می کند این است که چرا فرزندشان با وجود تمام نصیحت ها همچنان ارزش پول را نمی داند؟ چرا آموزش سواد مالی به فرزند به نظر دشوار می آید؟
سواد مالی توانایی استفاده از دانش و مهارت ها برای تصمیمات مدیریتی پولی درست و موثر است. سواد مالی شخصی دربرگیرندۀ دامنه ای از موضوعات پولی همچون چگونگی استفاده از پول برای زندگی حال و آینده است. در حالی که سواد خواندن و نوشتن قسمت مهمی از نظام آموزشی است، آموزش سواد مالی غالبا مغفول مانده است. بخصوص در مراکز پیش دبستان و دبستان کشورمان بسیار کم به این موضوع پرداخته می شود.
آموزش کودکان در مورد پول بسیار ضروری است و دانشی است که در زندگی آینده به آن نیاز جدی دارند. پس چرا هر چه زودتر این آموزشها را شروع نکنیم و فرصتهایی را پیش نیاوریم که به فرزندان خویش نشان دهیم که ارزش پول چیست و چگونه باید آن را مدیریت کنند؟
با آموزش دادن کودکان تان دربارۀ پول، شما به آنها کمک می کنید تا ارتباط میان درآمد، هزینه و پس انداز را کشف کند. با انجام این، کودکان همچنین شروع به درک ارزش پول می کنند. این سواد برای کودکان با سنین پایین تر می تواند با مفاهیم پولی ساده همچون شمارش تعداد اسکناس ها و ترتیب اهمیت آنها شروع شود(تفاوت ارزشی اسکناس های هزار، دو هزار، پنج هزار، و ده هزار تومانی با یکدیگر). به کودکان بزرگتر نیز می توان دربارۀ حساب های پس انداز، تخصیص هزینه ها و ایجاد یک بودجۀ شخصی آموزش داد.
بعضی از بچهها به پول فیزیکی دلبستگی پیدا میکنند و به بانک اعتماد ندارند. داشتن کارت بانک و تجربه خرید با آن میتواند تا حد زیادی اعتماد او را جلب کند. والدین میتوانند مسائل امنیتی استفاده از کارت را به او توضیح دهند؛ مثلا به او بگویند که رمز کارتش یک راز بزرگ است و هیچکس نباید از آن خبر داشته باشد.
نوجوانان میتوانند در مورد پسانداز و چگونگی افتتاح حساب پسانداز نزد بانکها و اخذ کارت اعتباری و آشنایی با پول الکترونیک، ایجاد بودجه شخصی به صورت هفتگی، ماهانه، سالانه و مدیریت وجوه دریافتی و مخارج و ایجاد چشمانداز مالی و ... یاد بگیرند. نکته مهم این است که شما باید یک مفهوم مالی را آموزش دهید و آن را در فرزندتان به طور عملی امتحان کنید، مثلا زمان زیادی را در فروشگاه اسباب بازی سپری کنید تا کودک شما بتواند ولو به سختی و به طور ذهنی پولهای خود، قیمت اسباببازی و توانایی خریدش را محاسبه و تصمیم نهایی را گرفته و مبلغ را به فروشنده پرداخت کند یا حتی از خرید منصرف شود.
بیشتر ما وقتی فرزندانمان را درباره پول آموزش میدهیم این موضوع را خیلی جدی نمیگیریم، باید آگاه باشیم که آموزش نادرست و ناکافی ما، کودکان را به سمتی سوق ندهد که نتیجه عکس حاصل شود. در کلیه مراحل آموزش کودکان، این نکته را مد نظر داشته باشید که تمام آموزشها باید جنبه عملی داشته باشد و کودک بتواند آموزشها را تجربه کند ضمنا این آموزشها به صبر و شکیبایی نیاز دارد زیرا در دراز مدت نتیجه میدهد پس اگر در مدت زمان کوتاه به نتیجه نرسیدید آموزشها را قطع نکنید، مداومت داشته باشید و یقین داشته باشید که نتیجه خواهید گرفت.
در ادامه به معرفی سری کتاب های آموزش سواد مالی به کودکان میپردازیم :