
تغذیه با شیر مادر و 9 فایده آن برای کودک و مادر
شیر مادر دارای مقدار بسیار بالایی پروتئین، قند کم و ترکیبات مفید است و این یعنی هر چیزی که خردسالان در 6 ماه اول زندگی نیاز داشته باشند را فراهم میکند.
تغذیه با شیر مادرمناسبترین غذا برای کودکان است. چرا که سرشار از مواد مغذی است، زود هضم میشود و به راحتی هم در دسترس است.با این حال یک منبع معتبر میگوید که تنها 30% از مادران شیرده این غذای مقوی را به کودکشان میدهند. در حالی که تحقیقات نشان میدهد تغذیه کودکان با شیر مادر دارای مزایا و فایدههایی هم برای کودکان و هم برای مادران است. در اینجا 9 مزیت علمی مبتنی بر تغذیه با شیر مادر آورده شده است؛ موارد 1 تا 5 مزایایی برای خردسالان و موارد 6 تا 9 فایدههایی برای مادران است.
1. غذای ایده آل خردسالان
در بسیاری از مقالههای علمی حوزه سلامت توصیه شده است که خردسالان تا 6 ماهگی تنها باید از شیر مادر تغذیه کنند. بعد از آن و تا یک سالگی باید تغذیه با شیر مادر در کنار غذاهای کمکی که وارد برنامه غذایی کودک میشود ادامه داشته باشد. شیر مادر دارای مقدار بسیار بالایی پروتئین، قند کم و ترکیبات مفید است و این یعنی هر چیزی که خردسالان در 6 ماه اول زندگی نیاز داشته باشند را فراهم میکند. تنها چیزی که شیر مادرعلی رغم مزایای بسیاری که دارد ممکن است به اندازه کافی تامین نکند ویتامین دی است که برای جبران این کمبود استفاده ازقطره ویتامین دی در هفته دوم تا چهارم توصیه میشود.
2. شیر مادر، غذایی برای ایمنی بدن کودک
شیر مادر سرشار از آنتی بادیهایی است که به بدن کودک کمک میکند تا با باکتریها با ویروسها مبارزه کند. آنتی بادیها مولکولهایی از جنس پروتئین هستند که ایمنی بدن را تامین میکند. مطالعات نشان داده است که کودکانی که از شیر مادر تغذیه نمیکنند در مقابل بیماریهایی مثل ذات الریه، اسهال، انواع عفونتها و مرگ ناگهانی آسیبپذیرتر اند.
3. این غذا با بیماریهای زیر مبارزه میکند
عفونتهای دستگاه تنفسی، سرما خوردگی، عفونت روده، بیماریهای آلرژیک مثل آسم و اگزما و دیابت نوع 1 و 2. این در صورتی است که دوره تغذیه با شیر مادر حداقل 6 ماه به طور انحصاری ادامه داشته باشد.
4. افزایش وزن سالم و جلوگیری از چاقی کودک
مطالعات نشان داده است که میزان چاقی در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند نسبت به دیگر نوزادان 15 تا 30 درصد کمتر است. چرا که شیرمادرمیتواند باکتریهای ذخیره کننده چربی در روده را از بین ببرد. در نتیجه وزن کودک به طور طبیعی افزایش مییابد و منجر به رشد او میشود.
5. کودکانی با هوش تر با شیر مادر
تحقیقات علمی نشان می دهند که نوزادانی که از شیر مادر استفاده میکنند دارای ضریب هوشی بالاتری هستند و وقتی بزرگ میشوند مشکلات کمتری در یادگیری خواهند داشت. بنا براین میتوان گفت تغذیه با شیر مادر رابطه مستقیمی با تقویت هوش کودکان دارد.

6. کاهش وزن مادر پس از زایمان با شیردهی
بسیاری از خانمها پس از زایمان دچار اضافه وزن شده و از این موضوع رنج میبرند. اما باید بدانند که شیردهی به نوزاد میتواند به راحتی در کاهش وزن آنان موثر باشد. تقاضای شیر از مادر توسط نوزاد باعث میشود مادر روزانه تقریبا 500 کالری بسوزاند. بنابراین تامین این میزان کالری با یک برنامه غذایی مناسب برای داشتن انرژی در طول مدت شیردهی در اولویت است. به علاوه این که داشتن برنامه ورزشی منظم به عنوان عنصر اساسی تناسب اندام چه در دوران شیردهی و چه بعد از آن نباید فراموش شود.
7. خداحافظ افسردگی
حدود 15 درصد از مادران بعد از زایمان دچار افسردگی میشوند. شیردهی به نوزاد به دلیل برقراری رابطه مستقیم چشمی و پوستی دارای فواید ضد اضطرابی بوده و باعث افزایش میزان آرامش روان هم در مادر و هم در کودک میشود. در نتیجه افسردگی پس از زایمان به میزان بسیار زیادی از طریق شیردهی کاهش یافته و یا به طور کامل از بین خواهد رفت.
8. محافظت از بدن شما در مقابل بیماریها
خطر ابتلا به بیماریهایی مثل چربی خون، بیماریهای قلبی و دیابت نوع 2 به میزان 10 تا 50 درصد در مادرانی که حداقل یک سال به کودک خود شیر میدهند کاهش مییابد. مهم ترین فایده شیردهی برای مادران در همین زمینه، جلوگیری از ابتلا به سرطان پستان و تخمدان تا 28 درصد در مادرانی است که بیشتر از 12 ماه شیر میدهند.
9. صرفه جویی در وقت و هزینه
شیرمادر رایگان است و دسترسی به آن در کمترین زمان ممکن میشود. بنابراین میتوانید به راحتی صرفه جویی در زمان و هزینه را نسبت به شیردهی با شیر خشک مقایسه کنید.
نکته مهم: اگر به هر دلیلی قادر به شیردهی به نوزاد خود نیستید استفاده از شیر خشک مانعی ندارد اما در غیر این صورت شیر خود را به هیچ وجه از کودک دریغ نکنید. چرا که شیرمادربهترین تغذیه نوزاد در یک سال اول زندگی اش است و مادر نیز از فواید آن بی نصیب نمیماند.